Posted by : insurance solutions Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ο όρος «Baby Boomers» περιγράφει την πρώτη μεταπολεμική γενιά∙ ανθρώπους με ημερομηνία γέννησης αμέσως μετά το τέλος του Βʼ Παγκόσμιου Πολέμου και έως τις αρχές της δεκαετίας του ʼ60. 


Ίσως μια αίσθηση κοινής γενιάς να υπήρξε ανάμεσα σʼ αυτούς που αναδύθηκαν μέσα από τις στάχτες και τα συντρίμια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 αυτή η γενιά πρωταγωνίστησε. Ο ξεσηκωμός των νέων ανά τον κόσμο εγείρει ερωτήματα ως προς τη «ποιότητα» της γενιάς που διεκδίκησε – απαίτησε – αγωνίστηκε. 

Εστιάζοντας στη Γαλλία, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών κατά τη μεταπολεμική περίοδο (αλλά και τη δεκαετία του ʼ60 ειδικότερα, με τον αριθμό να βρίσκεται στις 276.848 το 1962-63 και να εκτοξεύεται στις 650.000 στα τέλη της δεκαετίας) ήταν εντυπωσιακή. Επιπροσθέτως, οι φοιτήτριες αντιπροσώπευαν μόλις το 6% επί του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού το 1906∙ το ποσοστό ανέβηκε στο 41,6% το 1962 προσδίδοντας

καθολικότητα στο κοινωνικό προφίλ της διαμαρτυρίας (Θανάσης Αλεξίου, Ουτοπία, τ. 79, Μάρτιος-Απρίλιος 2008). Η πρώτη γενιά - εργασιακά αβέβαιων - πτυχιούχων διεκδίκησε και αγωνίστηκε αλλά η πολυπλοκότητα του θέματος δεν επιτρέπει την απλούστευση του σε μια ηρωϊκή αυθόρμητη έκρηξη ανατρεπτικότητας και ριζοσπαστισμού. 

Η εποχή χαρακτήριστηκε από ραγδαίες αλλαγές ως προς τις συνθήκες ζωής και οι άνθρωποι (οι νέοι, εν προκειμένω) κλήθηκαν να υποδυθούν νέους ρόλους στο θέατρο (ελληνική τραγωδία, δίχως άλλο) της ζωής. "Η κοινωνική οργάνωση που ταυτίστηκε με τη βιομηχανοποίηση ήταν ακόμη άθικτη. Βασισμένη σε κομφορμιστικές συλλογικότητες, ιεραρχημένους ρόλους, ρουτινοποιημένες συμπεριφορές και την περιθωριοποίηση των νέων, ήταν μια κοινωνική πραγματικότητα ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Οι νέοι της δεκαετίας του '60 βρέθηκαν λοιπόν μέσα σε μια κοινωνική συγκυρία όπου ο προκαθορισμένος ρόλος τους συγκρούστηκε με την αναδυόμενη κοινωνική πραγματικότητα..." 

(Στάθης Καλύβας, 04/05/2008, Το Βήμα).
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ http://enfo.gr/


 

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Εξασφαλισμένος - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -